Köszöntő PDF Nyomtatás E-mail
 
Kedves Látogatóink!
Köszöntöm Önöket honlapunkon, szeretném bemutatni néhány szóban Településünket.
Gánt német nemzetiségű kisközség a Vértes hegység egyik belső medencéjében terül el. Lakossága jelenleg mintegy 862 fő. Településünk a kicsi lélekszámhoz képest nagy közigazgatási területtel rendelkezik, az öt településrésznek köszönhetően 58,14 km².
Első ismert említése 1193-ból származik, de a török idők okozta elnéptelenedést követően az 1750-es évektől - jellemzően előbb szlovák majd német telepeseinek köszönhetően – alakult ki az új közösség. A mai katolikus templom 1839-41 között épült, falu mai képe az 1860-as években alakult ki. Az osztrák, bajor és sváb telepesek a kevés szántóföld miatt jellemzően csak burgonya és gyümölcstermesztéssel foglalkoztak. A falu igazi felvirágzását az 1920-as évek elején Balás Jenő által felfedezett gazdag bauxitlelőhely jelentette. 1926-ban elkezdődött a kitermelés, és ezzel párhuzamosan egy soha nemlátott infrastrukturális fejlesztés. 1930-as években a lélekszám meghaladta az 1000 főt, 1938-ban kultúrház, mozi és orvosi rendelő is működött.
A háborút követően kollektív megtorlás jegyében majd ezer főt telepített ki az akkori hatalom, ami mai napig meghatározza Gánt életét. A 70-es években kezdett elnéptelenedni településünk, ennek ellenére megalakult a nemzetiségi énekkar, majd a tánccsoport. A hagyományőrzés új lendületet kapott, mely máig kitart.
1995-től partnerkapcsolatot ápolunk a németországi Eschwege településsel, köszönhetően a Gántról kitelepített rokonoknak, és leszármazottjaiknak.
Gánt híres a vendéglátásáról, ami nagyban köszönhető a 2015-ben 100 éves Vértes vendéglőnek mely családi vállalkozás. A turizmus és turizmusfejlesztés kardinális kérdés, ehhez kapcsolódik a GÁNT-ÉRT Nonprofit Kft kezelésében működő Földtani Park és Bányamúzeum, és az újonnan megnyitott Geológiai látogató központ, mely reményeink szerint tovább bővül.
Reméljük felkeltettük érdeklődésüket, várjuk Önöket szeretettel!

 


 
Krausz János 
Polgármester