Gánton PDF Nyomtatás E-mail

Háborús emlékmű

A háborús áldozatok és kitelepítettek emlékére állította Gánt község Önkormányzata 1996-ban.

Kitelepítési emlékmű

A kitelepítés 60. és a Bauxitbányászat 80. évfordulója alkalmából épített emlékmű. Középen kereszttel kétoldalt lecsiszolt kővel, amelyekbe a következő van belevésve:

" A kitelepített gánti német ajkú polgárok emlékére
1946-2006
Gánt község polgáraitól."

" Szerencse fel, szerencse fel
Ilyen a bányász élete
Glück auf! Glück auf
So erschallt Des Bergmanns Ruf.
A bauxitbányászat emlékére. "


Községi forrás

2 méter átmérőjű betongyűrűbe csobog a forrás vize, amely már kétszer is elapadt a történelem folyamán. Régen vályú itató volt. A forrás felett található Gánt régi címere.

Gánti-barlang

A Vértes hegységben a kőzetanyag karsztosodásra kevésbé hajlamos, ezért csak kevés és kisméretű barlang alakult ki. A jelenleg nyilvántartott 72, más forrás szerint 104 barlang közül a legjelentősebb az Alba Regia Barlangkutató Csoport által feltárt Gánti-barlang, melynek összhossza 149 m, inaktív forrásjárat-rendszer. Alapkőzete dolomit. Kataszteri száma: 4521-16. Hivatalosan engedéllyel látogatható, nem lehet benne eltévedni, a könnyítés kedvéért létrákat szereltek fel. A második kis létránál körtúra tehető. Kb 2 óra alatt bejárható, ha minden járatba benéz a látogató. Rendkívül szép cseppkőképződmények találhatóak benne. Érdekessége a finom sárgás por, ami a kőzeteken található.

Gánti lovarda

A Herczog és fiai Kft tulajdonát képezi a falu végén lévő lovarda, mely évek óta színvonalas lóversenyek helyszíne.

Mária kápolna

A fehér vakolatú / 3x3m/ kápolna homlokzata egy lakóház kerítésfalában folytatódik. Az egyfülkés épületen Szűz Mária 80 cm-es öltöztethető festett faszobra áll.
Öltöztetéséről mintegy 200 esztendő óta folyamatosan gondoskodnak. Gánton úgy emlékeznek, hogy a szobor Mórról került ide egy bárónő ajándékaként.

 

Római Katolikus templom

A templom a község közepén fekszik. Az épület kb. 30x10 m alapterületű egyhajós egytornyos, fehérre meszelt római katolikus templom. Védőszentje Szent Vendel.

 

Szent Borbála szobor

A 1,5 méter magas talapzaton álló, 1,5 m magas rézszobrot Gánt község önkormányzata állította a milleniumra 2000-ben.

Vértes tájvédelmi körzet