Külterületek
Gánt–Bányatelep

Gánt előterében Székesfehérvár irányából a hajdani Bauxitbányászati Tröszt helyén található a 258 férőhelyes Fejér megyei Ápoló - Gondozó Otthon, a megye legnagyobb intézete, amely a környék legnagyobb foglakoztatást biztosító intézménye.

Bővebben...
 
Gánt–Gránás

Gánt-Gránás eredetileg is Gánt közigazgatási területéhez tartozott, az ingatlantulajdonosok szőlő és gyümölcstermesztéssel foglalkoztak. Jelenleg csak 1-2 telken fedezhető fel szőlőültetvény, a többit kiírtották, ma már inkább üdülőtelkeknek használják.

Bővebben...
 
Kápolnapuszta

A Vértes Erdőben Gánttól északra, fekszik Kápolnapuszta. Az 1790-es években 16 ház állt a hívek száma pedig 101 fő volt. 1930-ban Kápolna 62 főt számlált. Kápolna sorsa 1945 március 15-én megpecsételődött. A 2. Ukrán front felderítő zászlóalja miközben a megye északi része felét nyomult, elfoglalta Kápolnapusztát, ahol a visszaemlékezők szerint szinte minden férfit agyonlőttek, a legfiatalabb 20 éves a legidősebb több mint 70 éves volt.

Bővebben...
 
Kőhányás

A néhány házból álló település jelentése "kőhalom". Első említése 1753-ból való, amikor is Kozma leányegyházaként szerepelt. A szénégetéssel foglalkozó pusztaterület egy részét oroszlányiak bérelték, abból a célból, hogy nyájaikat legeltessék.

Bővebben...
 
Vérteskozma

Korábban Cusma, Kis-Kozma alakban fordult elő, Kosma személynévből származik. Később, 1908-ban kapta meg a Vértes előtagot. A Gesztesi Vár tartozékaként először 1300-ban említik, mint katonai szálláshelyet. A török időkben gróf Eszterházy Antalnak voltak itt birtokai.

Bővebben...