Köszöntő

 
Köszöntöm Önöket honlapunkon, szeretném bemutatni néhány szóban Településünket.

Gánt német nemzetiségű kisközség, a Vértes hegység egyik belső medencéjében terül el. Lakossága jelenleg mintegy 795 fő. Településünk a kicsi lélekszámhoz képest nagy közigazgatási területtel rendelkezik, az öt településrésznek (Gánt, Gánt-Bányatelep, Gánt-Gránás, Kőhányás, Vérteskozma) köszönhetően 58,14 km².
Első ismert említése 1193-ból származik, de a török idők okozta elnéptelenedést követően az 1750-es évektől - jellemzően előbb szlovák, majd német telepeseinek köszönhetően – alakult ki az új közösség. A mai katolikus templom 1839-41 között épült, a falu mai képe az 1860-as években alakult ki. Az osztrák, bajor és sváb telepesek a kevés szántóföld miatt jellemzően csak burgonya és gyümölcstermesztéssel foglalkoztak. A falu igazi felvirágzását az 1920-as évek elején Balás Jenő által felfedezett gazdag bauxitlelőhely jelentette. 1926-ban elkezdődött a kitermelés, és ezzel párhuzamosan egy soha nem látott infrastrukturális fejlesztés. Az 1930-as években a lélekszám meghaladta az 1000 főt, 1938-ban kultúrház, mozi és orvosi rendelő is működött itt.
A háborút követő kollektív megtorlás jegyében majd ezer főt telepített ki az akkori hatalom, ami a mai napig meghatározza Gánt életét. A 70-es években kezdett elnéptelenedni településünk, ennek ellenére megalakult a nemzetiségi énekkar, majd a tánccsoport. A hagyományőrzés új lendületet kapott, mely máig kitart.
1995-től partnerkapcsolatot ápolunk a németországi Eschwege településsel, köszönhetően a Gántról kitelepített rokonoknak, és leszármazottjaiknak.
Gánt híres a vendéglátásáról, ami nagyban köszönhető a 2015-ben 100 éves Vértes vendéglőnek, mely családi vállalkozás. A turizmus és turizmusfejlesztés kardinális kérdés, ehhez kapcsolódik a GÁNT-ÉRT Nonprofit Kft kezelésében működő Balás Jenő Bányamúzeum és Földtani Park, valamint az újonnan megnyitott Geológiai Látogató Központ, mely reményeink szerint tovább bővül.
 
Reméljük felkeltettük érdeklődésüket, várjuk Önöket szeretettel!

 


 
Krausz János 
Polgármester